Praktijkvoorbeelden: Medemenselijk ondernemen bij Chain Logistics: “Het beste uit mensen halen”

Medemenselijk ondernemen bij Chain Logistics: “Het beste uit mensen halen”

Over de vraag wat medemenselijk ondernemen voor hem betekent en waarom het zo belangrijk voor hem is, hoeft Chain Logistics directeur Rob Jansen niet lang na te denken. Het beste uit mensen halen is voor hem net zo vanzelfsprekend als ademhalen. “Toen ik jong was, werkte ik voor een Amerikaans bedrijf waar ik van het hoger management te horen kreeg dat ik harder moest worden. Men streefde een managementstijl na die mij niet past.” Er is voor Rob duidelijk een groot verschil tussen de baas zijn en de baas spelen.

Chain Logistics is specialist in logistieke dienstverlening. Ze bieden hun klanten een totaalpakket aan logistieke diensten, waaronder transport, warehousing, koeriersdiensten en diverse value added logistics. “Een persoonlijke band met onze klanten en werknemers staat bij ons voorop. Wij denken met klanten mee en dragen oplossingen aan.” Daarnaast combineren zij vernieuwende logistiek met sociaal ondernemen en goed werkgeverschap: “Wij geven mensen op de arbeidsmarkt een kans die zij anders niet zouden krijgen. Voor ons niet meer dan normaal.”

“We hebben hier twee hoofddoelen: winst en impact maken. Winst maken gaat niet alleen over meer verkopen en een hogere omzet draaien, het gaat ook om kosten besparen. Als iedereen hier zijn werk met plezier doet en het gevoel heeft dat we het samen doen, dan levert dat zowel winst als kostenbesparing op. Al is het maar op het gebied van ziekteverzuim. Impact maken doe je in de levens van mensen. We zijn allemaal alleen op de wereld. We worden alleen geboren en gaan alleen weer dood. In de tijd daartussen hebben we elkaar wel nodig.”

Open Hiring
Investeren in mensen is een langetermijnverhaal. Chain Logistics werkt al jaren met het Open Hiring systeem, ooit naar Nederland gehaald door Start Foundation. Bij Open Hiring heeft iedereen een eerlijke kans op een baan. Wie wil werken, kan zó aan de slag. Zonder sollicitatiegesprek, zonder brief, zonder vragen. Met één druk op de knop. Open Hiring draait namelijk niet om diploma’s, maar om mensen. Of, zoals ze zelf zeggen: “Niet om praatjes, maar om aanpakken.”

“Het is een mooi systeem. Het enige dat nog een beetje ontbreekt, waardoor ik merk dat werkgevers nog niet massaal in de rij staan, is een goed vangnet voor als het met iemand niet lukt. In Amerika kun je mensen ‘en masse’ aannemen en er ook weer eenvoudig van af. We kennen in Nederland natuurlijk een systeem waarbij werknemers zeer goed beschermd zijn. We zullen dat systeem toch een beetje moeten aanpassen.”

Rob vindt dat het uiteindelijk een overheidstaak is om ervoor te zorgen dat iedereen, ongeacht achtergrond of beperking, gelijke kansen heeft op werk. Hij is ervan overtuigd dat een mens het meest gelukkig is als hij of zij zichzelf nuttig kan maken, meedoet en niet langs de zijlijn staat.

Dat het niet altijd lukt, maakt dat Rob zijn agenda soms moet omgooien en in de bres springt voor die ene medewerker die dreigt uit te vallen, moet worden herplaatst omdat hij of zij het werk fysiek niet meer aan kan of met privéproblemen kampt: “Ook daar ben je directeur voor. Het leven bestaat niet alleen uit werk en moet er ook ruimte zijn en gecreëerd worden voor andere zaken. Ja, en soms moet je ook wel eens afscheid nemen van iemand, als die niet binnen onze bedrijfscultuur past.”

Gevoel van ownership
Rob ziet het als zijn taak om ervoor te zorgen dat hij de hele organisatie meekrijgt in het proces van kansen bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt: “Ik bepaal het niet alleen. Ik kan het wel proberen door te drukken, maar het werkt alleen als het gedragen wordt door het hele bedrijf.”

“We zijn Chain Logistics met elkaar. We zijn een familiebedrijf, en niet alleen omdat ook mijn twee zoons in het bedrijf actief zijn en het stokje straks gaan overnemen. We zijn één grote familie waarin iedereen zijn of haar rol speelt. Ieder radertje is belangrijk en heeft een stem in het kapittel.”

Het juiste doen
Medemenselijk ondernemen is een manier om versneld te werken aan oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. In tegenstelling tot maatschappelijk verantwoord ondernemen, kijk je vooral met wie en hoe je impact realiseert. Over de vraag hoe medemenselijk ondernemen zich binnen Chain Logistics verhoudt tot maatschappelijk verantwoord ondernemen is Rob vrij helder: “Ik zie het onderscheid eigenlijk niet zo. We hebben een verantwoord gebouw. Het dak ligt vol met zonnepanelen, we streven ernaar om ons hele wagenpark binnen tien jaar te verduurzamen en we zijn goed voor onze mensen. Ik doe gewoon wat goed is.”

Een rondje door het pand laat de open cultuur zien, die in het hele bedrijf voelbaar is. Naast de kantine waar men gezamenlijk luncht, is een prachtige zaal waar men samenkomt om met elkaar in gesprek te gaan, te leren, te presenteren, te netwerken en te vieren. Op z’n Brabants, gezellig dus!

Betrek je klanten
Naast medewerkers is Rob ook bezig om klanten meer te betrekken bij de bedrijfsvoering. “We informeren hen met enige regelmaat op social media en delen onze white papers. Daarnaast nodigen we onze klanten uit voor onze kwartaalbijeenkomsten. Hier hopen we hen te inspireren medemenselijker te gaan ondernemen. Omdat het goed voelt, omdat het kan en omdat het normaal zou moeten zijn. We zijn natuurlijk ook gewoon een bedrijf dat geld moet verdienen. We willen onze klanten goed blijven bedienen en tevreden stellen, en zorgen voor continuïteit op de werkvloer, maar vinden het belangrijk om hen te betrekken bij onze maatschappelijke doelen.”

De wereld buiten Chain Logistics
Een andere belangrijke taak voor Rob is het uitdragen van zijn ideaal in zijn professionele omgeving: “We werken nauw samen met gemeenten in de omgeving, met het UWV, met scholen en universiteiten en ik zit in allerlei ondernemersnetwerken. We willen een bron van inspiratie zijn voor onze omgeving, voor andere ondernemers. Ook om te kijken waar wij, maar ook anderen, tegenaan lopen, want het is lang niet altijd makkelijk.”

Zo is Chain Logistics partner van de Maashorst Academy. De Maashorst Academy is een plek waar mensen met en van elkaar leren en zichzelf ontwikkelen: “We creëren werkgelegenheid, bieden ontwikkelmogelijkheden en stellen leerfaciliteiten beschikbaar voor eenieder die gemotiveerd is, ongeacht afkomst en verleden.”

Nu Rob het stokje langzaam aan het overdragen is aan zijn twee zoons, Tim en Rik, heeft hij meer tijd voor zijn idealen, om datgene waarin hij heilig gelooft verder te brengen. Als één van de 350 leden van ‘24 uur in bedrijf’ draagt Rob zijn kennis over en probeert hij andere ondernemers te inspireren om dezelfde weg te bewandelen. Met enige regelmaat wordt Rob gevraagd om advies door collega’s en leveranciers. Ook als spreker wordt hij regelmatig uitgenodigd om anderen te stimuleren en inspireren. Met zijn pensioengerechtigde leeftijd in zicht, krijgt Rob straks meer tijd voor zijn liefde voor het motorrijden. Voorlopig blijft hij betrokken bij Chain Logistics en actief met het realiseren van zijn idealen.

De gouden tip
“Verzamel je ondernemersmoed, want er komt wat bij kijken. Leer van de vele landelijke voorbeelden die aantonen dat het kan en je voldoening kunt halen uit het runnen van je bedrijf.”

Medemenselijk ondernemen bij Chain Logistics: “Het beste uit mensen halen”

 

Deel dit artikel: