Sociaal Incasseren:

Een nieuwe werkwijze

Klanten die hun rekening niet betalen. Niet omdat ze niet wíllen, maar omdat ze niet kunnen. Met grote gevolgen voor een groeiende groep mensen met geldzorgen. Wat begint met een kleine achterstand loopt veel te snel en hoog op. Door opstapeling van kosten. Door oplossingen die tijdelijk zijn, maar niet structureel. Omdat ze geen rekening houden met de klant en zijn verhaal. Het huidige incassobeleid staat vaak nog te ver af van de realiteit.
Sociaal Incasseren: een nieuwe werkwijze

Dat kan anders!

Met een incassoaanpak die niet gaat over euro’s, maar over mensen. Vanuit het gedachtegoed van medemenselijk ondernemen, waarin oog is voor de belangen en het welzijn van alle betrokken stakeholders. Sociaal incasseren gaat uit van de belangen van de klant, lost achterstanden écht op en gaat ongewenste kostenstapeling tegen. In een sociale incasso aanpak leiden de handelingen van schuldeiser en partners in de keten wél tot structurele oplossingen.

Sociaal Incasseren: een nieuwe werkwijze

Daarom werken wij aan een nieuwe werkwijze van incasseren.

Samen met gedreven organisaties die staan voor de verandering.

Word jij koploper?

Er is de laatste tijd veel aandacht voor de schuldenproblematiek en de rol van het incassobeleid van schuldeisers. In de media, de politiek en bij de organisaties zelf groeit het besef dat het anders moet.

Maar veranderen is niet eenvoudig. Het vraagt tijd, geld en aandacht. Koplopers zetten goede stappen maar lopen aan tegen blokkades. En de brede massa is nog zoekende. Is het de moeite waard? Wat levert het op? Hoe pak ik het aan? Hoe krijg ik de organisatie mee?

Een kerngroep van schuldeisers neemt het voortouw om de werkelijke doorbraak van sociale incasso mogelijk te maken. We brengen minstens zes schuldeisers samen uit de Zorg, Retail en Energiesector. Om urgentie te creëren en ontwikkeling te versnellen, praktische instrumenten te ontwikkelen, samen te leren, bewijsvoering te verzamelen en de resultaten uit te dragen voor een doorbraak van sociaal incasseren bij B2C organisaties in Nederland. 

Wat levert deelname op?

Wij ontmoeten je waar jij bent in jouw reis naar sociaal incasseren. We helpen je om zelf grote stappen te zetten in je incassoaanpak, zodat jij de kansen kan pakken die sociaal incasseren biedt.

Maatschappelijk Verantwoord Incasseren leidt tot klantbehoud en hogere klanttevredenheid, beter betalende klanten en een afname van het debiteurensaldo en bovenal meer werkgeluk en trots bij alle (incasso)medewerkers!

De volgende stappen voor jouw organisatie zetten we samen – bijvoorbeeld:

Ambitie bepalen
We leggen de huidige én gewenste aanpak langs de Meetlat Sociale Incasso om een nieuwe visie en ambitie te bepalen.
1
Analyseren
Verdiepende kwalitatieve en kwantitatieve analyses brengen de impact van het huidig proces in beeld door perspectief van klant, organisatie en incassopartners samen te brengen.
2
Ontwerpen
Samen ontwerpen wij jouw volgende stap, zoals een nieuw intern incassoproces, een aanbesteding mbv de Leidraad Sociale Incasso of door sociale incasso op te nemen in je ESG rapportage met de Footprint.
3
Realiseren
De nieuwe werkwijze wordt stap voor stap gerealiseerd: in het eigen proces en in de samenwerking met je incassopartners.
4

Je werkt ook met ons samen aan sterkere bewijsvoering voor sociaal incasseren, met cijfers en aansprekende voorbeelden.

Samen brengen we die inzichten breed voor het voetlicht, met behulp van een campagne en online community. Zo geven we een impuls aan de bredere sociale incasso-beweging in Nederland.

maatschappelijk verantwoord incasseren team
v.l.n.r. Dick-Jan Abbringh (Purpose), Nienke Hagenbeek (Firma Twist), Elze Ghijsen (Goldschmeding Foundation), Madelon Engelen (Firma Twist), Mirte Schreuder Hes (Purpose), Koen van der Veer (Purpose), Sylvia de Bruijn (Purpose), Suzanne Ekel (Goldschmeding Foundation). Niet op de foto: Art-Jan de Kwant (Purpose)

Het projectteam

In dit project werken Purpose en Firma Twist – met steun van de Goldschmeding Foundation – samen aan een nieuwe werkwijze voor sociaal incasseren.

Purpose is hét adviesbureau voor maatschappelijke innovatie. Sinds 2010 werken zij aan uiteenlopende vraagstukken en streven zij naar een evenwichtige maatschappij.

Firma Twist helpt organisaties om door te pakken voor de samenleving van morgen. Als strategisch partner helpen zij diverse organisaties richting te geven aan hun maatschappelijke vraagstukken met veranderstrategieën, alliantiemanagement en communicatie.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door de Goldschmeding Foundation.

Contact

Voor meer informatie of deelname kun je contact opnemen met: projectleider Sylvia de Bruijn.

Via deze LinkedIn pagina blijf je op de hoogte van onze activiteiten, of laat hieronder je mailadres achter voor meer informatie.