Praktijkvoorbeelden

Hoe zijn andere organisaties aan de slag gegaan met Conscious Contracting? Laat je inspireren door deze mooie praktijkvoorbeelden!

Pilot-traject deelnemer Actief Zorg

Autonomie, competentie en verbinding. Volgens Actief Zorg dé kernwaarden die zorgen voor gelukkige klanten en medewerkers. Ze komen dan ook overal in terug binnen de thuisorganisatie. Behalve in de arbeidsovereenkomst. Niet zo vreemd dus dat directeur M&O Lizette Meertens en HR-adviseur Britta Schoenmakers het pilot-traject wilden aangrijpen om daar verandering in te brengen.

Pilot-traject deelnemer PostNL

Het stond al een tijdje op de prioriteitenlijst van PostNL om de arbeidsovereenkomst aan te passen. Niet alleen om hem passender te maken voor de verschillende functies, maar vooral ook omdat hij heel erg is geschreven vanuit het perspectief van de werkgever. Voor managers arbeidsvoorwaarden Wies Verstraaten en arbeidsrecht Heleen de Graaf is het pilot-traject “een goede stok achter de deur” om nu eens en voor altijd met dat oude contract af te rekenen.

Preventive law; conflicten voorkomen in plaats van uitvechten

Naast medemenselijk ondernemen en het fenomeen van ontregelen is preventive law één van de invalshoeken in het project Conscious Contracting. Hierbij streven juristen ernaar juridische geschillen te voorkomen, in plaats van ze achteraf te moeten oplossen. Zo kunnen onderlinge conflicten, rechtszaken en de bijbehorende financiële en maatschappelijke gevolgen worden vermeden.

Do-It-Yourself traject deelnemer IDFA

IDFA (Stichting International Documentary Festival Amsterdam), is een van de 22 organisaties die deelneemt aan het Do-It-Yourself traject. In dit traject worden zij stap voor stap online meegenomen in wat Conscious Contracting is en hoe ze hier in hun eigen organisatie mee aan de slag kunnen gaan. IDFA is een internationale en informele organisatie. Medewerkers werken er vanuit een intrinsieke motivatie, waarbij de passie voor film centraal staat. HR Manager Saskia Knol is een jaar werkzaam bij de organisatie en heeft inmiddels een goed beeld van wat verbeterd kan worden aan de huidige arbeidsovereenkomsten. “We gebruikten voor iedereen dezelfde contracten, voor mensen die een dag én mensen die een aantal maanden voor ons werken. De zwaarte van de overeenkomst was daarmee uit balans. We zijn binnen het Do-It-Yourself traject op zoek gegaan naar die balans en tegelijkertijd naar uniformiteit in het hele pakket eromheen.“

Pilot-traject deelnemer BplusC

Toen de oproep voor deelname aan het pilot-traject van Conscious Contracting voorbij kwam op LinkedIn, was er weinig nodig om BplusC over de streep te trekken. De missie van BplusC, Bibliotheek plus Centrum voor Kunst en Cultuur, is om het leven van alle inwoners van Leiden en omstreken te verrijken met kennis, kunst en contact. BplusC is er voor iedereen, toegankelijk en laagdrempelig. Uitgangspunt is helder en begrijpelijk te communiceren. Dit wil de organisatie ook in de eigen werkwijze en communicatie richting medewerkers terug laten komen. Het pilot-traject sluit hier mooi op aan. Cindy IJdo, Bestuurssecretaris bij BplusC: “Een zakelijke arbeidsovereenkomst past niet meer in een hedendaags wervingstraject. Met een conscious contract laat je de verbindende schakel tussen de werving en het inwerken goed aansluiten bij de sfeer van het complete traject.”

Pilot-traject deelnemer VIISI

Viisi is een organisatie met een duidelijke missie: let’s change finance. Deze missie draagt het team van 35 Viisionairs graag uit, waarbij ze zich met hart en ziel inzetten voor deze purpose. Als hypotheekadviseurs willen ze namelijk de hypotheekwereld veranderen. Tom van der Lubbe, een van de vier Co-Founders van Viisi: “Wij zijn van mening dat de financiële sector een verantwoordelijkheid naar de maatschappij toe heeft. Financiële dienstverlening moet relationeel zijn in plaats van transactioneel, wat het nu te vaak is. Ons grote doel? Dat de woningmarkt zo snel mogelijk CO2-neutraal wordt, dus in lijn met het Parijse klimaatakkoord.” Marc-Peter Pijper, verantwoordelijk voor Viisi Insights, vult aan: We willen een omgeving creëren waarin alle Viisionairs hun eigen dromen, hun ‘persoonlijke why’, kunnen verwezenlijken.” Viisi geeft hier invulling aan door de werknemers op de eerste plaats te zetten. Er is een duidelijk hiërarchie van stakeholders: ‘people first, customers second, shareholders last’.

Pilot-traject deelnemer Gemeente Alkmaar

Het pilot-traject van Conscious Contracting is in volle gang. Een van de deelnemers die aan de slag is gegaan met Conscious Contracting binnen hun organisatie, is gemeente Alkmaar. Hun voornaamste doel is te laten zien dat het ook anders kan. En de arbeidsovereenkomsten echt aan te laten sluiten bij de identiteit van gemeente Alkmaar. Mariska Koelman, Organisatieadviseur: “Een arbeidsovereenkomst mag uitstralen waar wij bij gemeente Alkmaar in geloven. Betrokkenheid, duidelijkheid én een warm welkom bij Team Alkmaar.”  

Pilot-traject deelnemer Valstar Simonis

Deelnemen aan het pilot-traject Conscious Contracting was voor Valstar Simonis nét de stok achter de deur die ze nodig hadden om de arbeidsovereenkomst, en de daarbij behorende bijlagen, eens goed onder de loep te nemen. Met als uiteindelijk doel dat de arbeidsovereenkomst de cultuur binnen de organisatie weerspiegelt. Het onafhankelijke advies- en ingenieursbureau op het gebied van duurzaamheid, comfort en veiligheid heeft zo’n 65 medewerkers en heeft de ambitie een topwerkgever te zijn. Jennifer Pronk, HR Officer bij Valstar Simonis: “Onze medewerkers zijn heel belangrijk. Zonder hen kunnen we geen impact maken richting een gezonde en houdbare wereld. We werken aan grote projecten en die kunnen we alleen maar met onze mensen realiseren.” 

Contract op basis van vertrouwen: 'Dit past bij Blyde Benelux'.

“Onze arbeidsovereenkomst paste niet bij onze kernwaarden. Het was standaard en daardoor wat saai.” Jeanne Kortenoever, pr-adviseur en happy people officer bij Blyde Benelux, kreeg er naar eigen zeggen geen energie van. Inmiddels maakt het bureau gebruik van een one-pager en hoopt het dat andere bedrijven zullen volgen.

Nieuwe collega's van Focus Feedback en Feedback4Sports krijgen sinds eind 2022 een nieuw contract wanneer ze in dienst komen.

Een contract volledig opgesteld op basis van vertrouwen. Alles past op 1 pagina: kort maar krachtig!

‘De onepager is transparant en bespaart ons veel tijd’

“Je hoeft helemaal niet zoveel te vermelden in een arbeidsovereenkomst, want heel veel is al vastgelegd in de wet.” Dat was voor Nienke de Boer, mede-eigenaar van hotel restaurant Omke Jan, de grootste eyeopener tijdens een workshop over arbeidscontracten. En dus krijgen nieuwe medewerkers van de ‘boergondische ontmoetingsplek in het Friese Woudsend’ nu een onepager voorgeschoteld.
Omke Jan

Viisi hypotheken eerste organisatie met kunstwerk als arbeidscontract.

Wie nieuw in dienst komt bij Viisi Hypotheken zet zijn handtekening op een kunstwerk. Daarmee is de hypotheekadviesketen uniek in Nederland. Het kunstwerk is gemaakt door de beroemde Nederlandse tekenaar en grafisch ontwerper Joost Swarte, bekend van de ‘klare lijn’.

Een goed leesbaar contract: het kan wel, case CSU

Als elke overeenkomst vormvrij is, waarom zijn de meeste dan zo taai, onleesbaar en daarmee ontoegankelijk voor de gebruikers? Dat moeten ze bij CSU ook gedacht hebben, het schoonmaakbedrijf heeft 15.000 medewerkers met 130 nationaliteiten in dienst, waarvan een flink deel laaggeletterd is. In samenwerking met designers is het bedrijf begonnen met het maken van ‘visuele arbeidscontracten’.

Zo maak je een arbeidscontract leuk, case Computest

Een arbeidsovereenkomst gebaseerd op hiërarchie past niet bij onze cultuur, schrijft Hartger Ruijs, oprichter van Computest. In deze blog deelt hij een radicaal nieuwe overeenkomst. ‘Onze advocaat krabde wel even achter zijn oor.’

Artikel Uitgekleed contract, case Drukzo

Het ondertekenen van een arbeidsovereenkomst is een moment waarop je vooruit kijkt naar al het moois dat je gaat maken en beleven. Je voelt de trots om onderdeel te zijn van dit team, met deze projecten. En het document om dat allemaal mee te vieren bestaat meestal uit louter juridische taal. “Pas op! Als het mis gaat doen we dit.” en “Let op! Er is Nederlands recht van toepassing”. Is dat niet een beetje gek? Bij FX vonden ze dat wel. En dus hebben ze hun arbeidsovereenkomst aangepast.

Tony’s Chocolonely biedt contract van één pagina!

Een arbeidsovereenkomst van één velletje? Nieuwe medewerkers van Tony’s Chocolonely reageren verrast als ze het document toegestuurd krijgen. Initiatiefnemer Kristel Moedt, ‘We willen dat nieuwkomers nog steeds zin hebben om bij ons te werken als ze hun contract zien.’

Arbeidsovereenkomst 2.0, case FX

Het ondertekenen van een arbeidsovereenkomst is een moment waarop je vooruit kijkt naar al het moois dat je gaat maken en beleven. Je voelt de trots om onderdeel te zijn van dit team, met deze projecten. En het document om dat allemaal mee te vieren bestaat meestal uit louter juridische taal. “Pas op! Als het mis gaat doen we dit.” en “Let op! Er is Nederlands recht van toepassing”. Is dat niet een beetje gek? Bij FX vonden ze dat wel. En dus hebben ze hun arbeidsovereenkomst aangepast.

NEUF & Associates: ‘We willen onze kernwaarden overal in terugzien’

De advertentie van Tony’s Chocolonely met een arbeidsovereenkomst van één pagina inspireerde HR-business partner Nienke Gutter om ook bij NEUF & Associates de contracten onder de loep te nemen. “De nadruk ligt veel te veel op alle regels waaraan medewerkers zich moeten houden en veel te weinig op vertrouwen en medemenselijkheid”, vindt ze. De uitgebreide contracten met opsommingen van allerlei rechten en plichten zijn inmiddels naar de prullenbak verwezen.

Pilot-traject deelnemer The Colour Kitchen

The Colour Kitchen is een horeca- en cateringbedrijf met een maatschappelijke missie: iedereen die wil en kan werken een kans geven om mee te doen. Deze missie staat centraal in alles wat ze doen. Bij de verschillende locaties van The Colour Kitchen worden mensen opgeleid tot horeca professionals en worden ze daarna op weg geholpen naar een passende baan. Bartel Geleijnse, directeur van The Colour Kitchen: “We stellen werkgevers in staat om bij te dragen aan inclusiviteit, niet alleen vanuit een opgave maar vanuit een zelfsprekendheid en noodzaak. We gebruiken onze locaties om mensen de stappen te laten zetten om uiteindelijk in dienst te kunnen komen bij de aangesloten bedrijven of bij The Colour Kitchen zelf. Een duidelijk doorstroommodel waarbij wij een eerste baan willen bieden. We zijn een opleider en begeleider naar duurzaam vast werk en het behoud daarvan.”