Niets zo fijn als thuiskomen in een warm huis waar het licht brandt. Vaak vinden we dit vanzelfsprekend, maar dat is het natuurlijk niet: duizenden mensen werken keihard om ervoor te zorgen dat onze huizen worden voorzien van elektriciteit, gas en warmte. Dat weten ze bij netwerkbedrijf Alliander maar al te goed. Iedere dag werken zij aan betere toegang tot betrouwbare, betaalbare en duurzame energie. Een mooie missie, maar het bedrijf werkt intern aan een minstens zo mooi doel.
Prof. Dr. Harry Hummels van de Universiteit Maastricht, grondlegger van Medemenselijk Ondernemen, heeft diverse praktijkvoorbeelden geïllustreerd. Deze voorbeelden vormen de basis voor een reeks artikelen op de website van Medemenselijk Ondernemen. In deze aflevering vertellen we het verhaal van Alliander: het netwerkbedrijf met een warme omgeving voor iedereen.
Alliander is een van de grootste spelers als het aankomt op de ontwikkeling en het beheer van energienetten. Maar liefst 96.000 kilometer elektriciteitsnet en 42.000 kilometer gasnet hebben ze onder hun hoede. Het is de missie van Alliander om energievoorziening betrouwbaar, betaalbaar en bereikbaar te maken. Zeker met de schommelingen op de energiemarkt en een steeds drukker elektriciteitsnet in de afgelopen jaren is dat niet bepaald een sinecure.
Menselijk naar medewerkers
Alliander is daarmee een goed voorbeeld van medemenselijk ondernemen naar buiten toe, maar het bedrijf geeft zelf misschien wel het allerbeste voorbeeld van hoe het moet. Hoe je dat terugziet? In het personeelsbestand, bijvoorbeeld. Er zijn bij de energiebeheerder drie routes die mensen met een ondersteuningsbehoeftede kans bieden om hier te werken. Allereerst is er de interne route, die banen creëert voor de doelgroep binnen Alliander zelf: participatiebanen.
Voor de tweede route wordt er samengewerkt met partners: externe dienstverleners, denk hierbij aan cateraars en schoonmaakbedrijven. Zij worden aangespoord om mensen met een ondersteuningsbehoefte in te zetten. Zelfs zodanig dat deze mensen regelmatig bij Alliander zelf op de loonlijst komen te staan.
Gebaarista’s: koffie met gebarentaal
Het leukste voorbeeld daarvan? De ‘gebaarista’s’ op kantoor. Dit zijn barista’s die doof zijn, en daarom met hulp van gebarentaal de allerlekkerste koffie voor je zetten. Ook voor de derde route werkt Alliander samen met een partner, in dit geval het Duivense bedrijf E-care: mensen met een ondersteuningsbehoeftekrijgen hier de kans om vak- en sociale vaardigheden te leren, terwijl ze bij Alliander op de loonlijst staan.
Een flinke klus waarvoor het participatieteam van Alliander aan de lat staat. In dit team zetten collega’s samen de schouders onder. Op ambitieuze wijze, want Alliander wil een belangrijke rol spelen bij de zogeheten ‘nationale banenafspraak’: in 2026 moeten er 125.000 banen voor mensen met een ondersteuningsvraag zijn. Het Participatieteam heeft hiervoor de volledige steun van de Raad van Bestuur om diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid van medewerkers te waarborgen.
Afspiegeling van de samenleving
Wist je dat Alliander zich al sinds 2009 inzet voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt? Het bedrijf vindt dit zo belangrijk omdat ze willen dat hun organisatie een afspiegeling is van de samenleving. Er hoort dus ook ‘gewoon’ ruimte te zijn voor deze doelgroep.
Alliander gelooft in een organisatie die inclusief is en divers, waar iedereen de kans krijgt om zijn eigen talenten te benutten. Want die talenten zijn er altijd, ook als er wat extra ondersteuning nodig is om die talenten naar voren te halen. Zo zit medemenselijkheid verweven met de organisatiecultuur.