Auping en het circulaire matras

Auping en het circulaire matras

Misschien wel de bekendste naam in de beddenwereld: Auping. Het bedrijf staat bekend om zijn matrassen van hoge kwaliteit. Maar wist je dat Auping in de afgelopen jaren ook sterk inzet op milieuvriendelijkheid en het verminderen van afval? 

Prof. Dr. Harry Hummels van de Universiteit Maastricht, grondlegger van Medemenselijk Ondernemen, heeft diverse praktijkvoorbeelden geïllustreerd. Deze voorbeelden vormen de basis voor een reeks artikelen op de website van Medemenselijk Ondernemen. In deze aflevering vertellen we het verhaal van Auping en het circulaire matras.

Auping is een familiebedrijf met een rijke geschiedenis die teruggaat tot 1888. Van oorsprong is het een producent van bedden en matrassen, maar tegenwoordig wordt het bedrijf gezien als koploper als het gaat om duurzaamheid en circulaire matrassen. Kwaliteit en innovatie zijn daarbij altijd belangrijke pijlers geweest.

Verminderen matrassenberg

In recente jaren heeft Auping ook sterk ingezet op milieuvriendelijkheid en het terugdringen van matrassenafval. In Nederland worden jaarlijks ruim 1,5 miljoen matrassen vervangen. Een enorme berg die een groot voetbalstadion tot het dak zou kunnen vullen. Een van de grote uitdagingen is matrassen zo te ontwerpen dat de materialen optimaal hergebruikt kunnen worden en zo afval te voorkomen. Met de overtuiging dat goed uitrusten bijdraagt aan een betere wereld richt Auping zich zowel op het welzijn van de gebruikers als op het milieu.

Auping en het circulaire matras

Circulair matras

Het circulaire matras is een concrete stap richting een milieuvriendelijker productieketen. Auping bracht in 2020 – als eerste ter wereld – zo’n circulair matras op de markt. Deze matrassen zijn in eerste plaats ontworpen voor een ultiem slaapcomfort. Dankzij innovatief design en een zorgvuldige selectie van materialen kan het matras aan het einde van de levensduur uit elkaar worden gehaald en kunnen alle materialen keer op keer gerecyled worden tot nieuwe onderdelen, met behoud van kwaliteit. Door de technologie in licentie te geven wil het bedrijf de bredere markt ook toegang geven tot deze vernieuwende productiemethode.

Gezond slapen

Naast dat zij geschikt zijn voor hergebruik, hebben de gekozen materialen in het circulaire matras ook veel voordelen voor een gezonde nachtrust. Zo dragen zij bij aan een goede ventilatie van het matras. Daarnaast zijn ze van nature brandwerend waardoor er geen schadelijke chemicalien hoeven te worden toegevoegd.

Repliceerbare aanpak

Auping’s aanpak is niet alleen effectief, maar ook repliceerbaar. Door andere producenten de mogelijkheid te geven om via licenties gebruik te maken van de circulaire technologie kan de markt voor circulaire matrassen sneller groeien. Auping wil in de nabije toekomst niet alleen de productie van circulaire matrassen voortzetten, maar ook samenwerken met andere sectoren om systemen op te zetten voor het inzamelen en ontmantelen van matrassen. Slapend de wereld beter maken, wie wil dat nu niet?

Ook een mooi voorbeeld van medemenselijke bedrijfsvoering?

We zijn altijd op zoek naar succesvolle toepassingen van Medemenselijk Ondernemen. Vul het formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Auping en het circulaire matras
Contact

Heb je een vraag over het registeren of het beoordelingsproces? Neem dan contact met ons op.
Dat kan ook via bovenstaand contactformulier.