Medemenselijk ondernemen bij Chain Logistics: ontdek open hiring

Medemenselijk ondernemen bij Chain Logistics: ontdek open hiring

Ontmoet Chain Logistics: een middelgroot bedrijf uit Uden dat zijn stempel heeft gedrukt op de wereld van transport en logistiek. Niet alleen door de uitstekende diensten die het levert, maar ook door de manier waarop het zijn bedrijf runt

Prof. Dr. Harry Hummels van de Universiteit Maastricht, grondlegger van Medemenselijk Ondernemen, heeft diverse praktijkvoorbeelden geïllustreerd. Deze voorbeelden vormen de basis voor een reeks artikelen op de website van Medemenselijk Ondernemen. In deze aflevering vertellen we het verhaal van Chain Logistics en haar open hiring-methode

Chain Logistics biedt een breed scala aan logistieke diensten, waaronder transport, opslag, koeriersdiensten en fulfilment. Maar wat dit bedrijf echt onderscheidt is de manier waarop het medemenselijkheid en sociaal ondernemerschap in zijn bedrijfsvoering integreert.

Persoonlijke band

Zo heeft Chain Logistics altijd een sterke persoonlijke band met zijn klanten nagestreefd. Belangrijk, want zo zijn ze altijd in staat gebleken om snel en flexibel te reageren op hun behoeften. Wat Chain Logsitics bijzonder maakt is dat ze hun meer dan tachtig medewerkers uit zes verschillende landen eigenlijk net zo benaderen en behandelen.

Medemenselijk ondernemen bij Chain Logistics: ontdek open hiring

Open hiring

In 2019 maakte Chain Logistics hierin een belangrijke stap, namelijk door de open hiring-methode te omarmen. Dit innovatieve concept, dat zijn oorsprong vindt bij Greyston Bakery in de Verenigde Staten, richt zich op het bieden van kansen aan mensen die doorgaans vaak uitgesloten worden van de arbeidsmarkt.

Positieve verandering

Bij open hiring draait het niet per se om kwalificaties of ervaring, maar om de bereidheid en het vermogen om te werken. Chain Logistics nam dit principe over en begon met het aannemen van medewerkers vanuit een lijst van geïnteresseerden, waarbij de enige eis was dat ze de wil hadden om een positieve verandering in hun leven te maken.

Sinds de introductie van open hiring heeft Chain Logistics al 21 mensen aangenomen die voorheen wellicht geen kans zouden hebben gekregen op de arbeidsmarkt. Het bedrijf heeft inmiddels dertien medewerkers met een bijzonder profiel in dienst, waaronder mensen met beperkingen, ouderen, vluchtelingen en degenen die door re-integratietrajecten gaan

Ondersteuning in bredere zin

De toewijding aan medemenselijkheid gaat verder dan alleen het bieden van een werkplek. Chain Logistics ondersteunt zijn medewerkers in hun bredere welzijn door schuldhulpverlening, hulp bij de zoektocht naar een woning en gezondheidszorg te bieden. Ze werken ook samen met ontwikkelbedrijf IBN en het Koning Willem I College om passende logistieke opleidingen aan te bieden.

De kracht van Chain Logistics ligt niet alleen in de open hiring-praktijk zelf, maar in de cultuur van de onderneming en het leiderschap van de directie. Het volledige managementteam steunt de principes van diversiteit en inclusie en draagt deze waarden actief uit.

Succesvolle strategie

Chain Logistics bewijst dat medemenselijk ondernemen niet alleen een ethische keuze is, maar ook een succesvolle strategie kan zijn. Door kansen te bieden aan degenen die normaal gesproken uitgesloten worden, creëert het bedrijf een inclusieve werkplek waar medewerkers worden ondersteund en gewaardeerd.

Dit voorbeeld van verantwoord ondernemen en sociale betrokkenheid kan dienen als inspiratie voor andere bedrijven die willen bijdragen aan een rechtvaardiger en gelijker werklandschap. Het verhaal van Chain Logistics laat zien dat medemenselijkheid en zakelijk succes hand in hand kunnen gaan. 

Medemenselijk ondernemen bij Chain Logistics: ontdek open hiring

Deel jouw praktijkvoorbeeld

We zijn altijd op zoek naar nieuwe praktijkvoorbeelden. Heb je een vraag over het registeren, het beoordelingsproces of wil je direct een case indienen? Neem dan contact op met Karin Rozema.