Medemenselijk ondernemen: gelijkwaardige arbeidscontracten voor duizenden medewerkers

Medemenselijk ondernemen: gelijkwaardige arbeidscontracten voor duizenden medewerkers

Een arbeidscontract op basis van een duurzame en gelijkwaardige relatie, dat is een geweldige stap naar Medemenselijk Ondernemen. We noemen dit conscious contracting. En er komen duizenden conscious contracten bij nu 5 organisaties hier werk van gaan maken. Lees snel verder.

Contractonderhandelingen en overeenkomsten zijn vaak gericht op het uitsluiten van risico’s en geschreven vanuit het perspectief van de dominante partij – meestal de onderneming. Taalkundig zijn deze contracten vaak complex en sterk juridisch getint.

Conscious contracting is een manier om een meer gelijkwaardige en duurzame relatie aan te gaan. In zo’n arbeidsovereenkomst wordt in begrijpelijke (beeld)taal beschreven wat partijen samen willen bereiken en gaan doen, en hoe ze om willen gaan met veranderingen en conflicten.

Begeleid naar een conscious contract

De organisaties Deloitte, Koninklijke Vezet, Vebego Groen, Breman en PCOU Willibrord stropen de mouwen op en gaan aan de slag met conscious contracting binnen hun eigen organisatie. Dit zijn prachtige namen die ervoor zorgen dat straks duizenden medewerkers een conscious contract in handen hebben.

Conscious contracting wordt medemogelijk gemaakt door Goldschmeding Foundation. Projectmanager Menswaardige Economie Elze Ghijsen: “Het doel van het project is het ontwikkelen van een routekaart voor organisaties om tot medemenselijk arbeidsovereenkomsten te komen. De arbeidsovereenkomst wordt daarmee een middel om een gelijkwaardige en duurzame relatie met elkaar aan te gaan, gebaseerd op vertrouwen en de waarden van de organisatie. Het beschrijft in begrijpelijke, maar juridisch houdbare taal wat je samen wilt bereiken en gaat doen.”

Meer weten over de stappen die deze vijf organisaties gaan zetten? Dat kun je hier lezen: Conscious Contracts voor duizenden medewerkers

Niets missen over Medemenselijk Ondernemen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief: Medemenselijk Ondernemen Nieuwsbrief

Deel dit artikel: