Niet omdat het moet, maar omdat het bij je organisatie past én omdat je het belangrijk vindt. Dat is de conclusie van het branche-event Medemenselijk Ondernemen in de installatiebranche. Samen met zeven grote bedrijven uit de installatiesector en Techniek Nederland hebben we in Zwolle onderzocht wat Medemenselijk Ondernemen precies inhoudt en wat het oplevert.
“Toen de CSRD-regelgeving werd aangekondigd, dachten we: dit doen we al, maar nu moeten we het nog wel volgens de CSRD-richtlijnen rapporteren,” zegt Jeroen Geelhoed, directeur Strategie en Markt van Breman Installatiegroep. Tijdens het event deelde hij hun aanpak. Zo laat Breman het personeel meepraten over bedrijfsdoelen. Ook sprak hij over hun keuze voor ‘Conscious Contracting’: arbeidscontracten die recht doen aan de relatie met medewerkers.
Jeroen illustreerde hoe deze benadering loont. De betrokkenheid is hoog. En sommige medewerkers van Breman maken soms een uitstapje naar een andere organisatie, maar keren vaak terug omdat ze het bij Breman toch prettiger vinden. Dit is een belangrijk voordeel, gezien het huidige tekort aan gekwalificeerd personeel. De nieuwe CSRD-wetgeving sluit goed aan bij de strategie die Breman al had – hoewel de rapportage natuurlijk nog wel op gang moet komen. Ondanks deze fijne voordelen benadrukte Jeroen dat je Medemenselijk Ondernemen moet adopteren niet omdat het iets oplevert, maar omdat je het echt wilt.
Inspiratie opdoen
Erik Hollander, algemeen directeur van Hollander Techniek, sprak tijdens het event over de aanloop naar de Sociaal Inclusief Award die ze hebben gewonnen. Ook hij is het met Jeroen eens: Medemenselijk Ondernemen moet bij je organisatie passen. Bekijk de video hieronder waarin Erik uitlegt wat Medemenselijk Ondernemen precies is.
Jac van Stratum, van Van Stratum Techniek, bezocht het event om inspiratie op te doen. “Ik denk dat ik als klein bedrijf veel doe op het gebied van Medemenselijk Ondernemen, maar vandaag heb ik veel geleerd van grotere bedrijven, vooral over cultuur en het vastleggen van processen,” zegt Van Stratum. Hij kreeg ook een aanbod voor een in-company workshop, dat hij enthousiast heeft geaccepteerd.
Christine ter Avest, HR-manager bij Morrenhof Jansen Installatiebedrijven, leerde tijdens het event dat Medemenselijk Ondernemen gaat over samenwerking en gelijkwaardigheid tussen werkgever en werknemer. “Dat betekent investeren in elkaar, elkaars belang zien, samen problemen oplossen én ook samen plezier maken,” zegt ze. Hoewel er in ons bedrijf op dit gebied al veel stappen zijn en worden gezet, is het vastleggen van dit gedachtegoed in beleid en processen een punt van aandacht voor de komende periode.
In-company workshop: maak een masterplan
Vanuit het platform Medemenselijk Ondernemen kun je een in-company workshop volgen. Tijdens deze masterclass leer je over de theorie achter het concept en werk je aan een plan van aanpak om Medemenselijk Ondernemen binnen je organisatie concreet te maken. Samen met je trainers werk je aan een stappenplan en komen onderwerpen zoals samenwerken met je stakeholders, goed werkgeverschap, inkoop én medezeggenschap aan de orde.
Meer weten of een in-company workshop aanvragen? Dat kan eenvoudig via onderstaande button!
Projectmanager Menswaardige Economie bij de Goldschmeding Foundation Elze Ghijsen: “We zien dat steeds meer bedrijven Medemenselijk willen ondernemen. Wij helpen bedrijven door ze de kennis en de concrete tools te geven waarmee ze naast aandeelhouderswaarde ook voor andere stakeholders winst kunnen realiseren. Het is mooi om te zien dat deze groep ondernemers die weg zijn ingeslagen”
Niets meer missen over Medemenselijk Ondernemen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.